Класирането в Google вече зависи и от скоростта на зареждане на уеб сайта

Чудите се кой е един от последните фактори за класирането на сайта ви в Google? Тази статия ще ви помогне в успешната SEO оптимизация на вашия уеб сайт. Още през декември, от Google съобщиха, че за тях е основен критерий колко бързо зарежда един сайт, тъй като се стремят към един по-бърз уеб. Съвсем скоро в официалния им блог се появи и подробна статия, която включва съвети как да направим сайта си по-бърз (http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2010/04/using-site-speed-in-web-search-ranking.html). Именно след тази публикация, много от водещите SEO оптимизатори излязоха със становище, че този фактор със сигурност ще стане водещ в класирането на сайтове. Това е напълно нормално, като се има на предвид, че от Google са „обсебени” от скоростта на зареждане на всички техни продукти. Дори на пръв поглед, тежки приложения като Google Analytics са изключително бързи в сравнение с всички останали проекти в световната мрежа.

В публикацията им се споменава, че въпреки че критерия „скорост на зареждане” е сравнително нов и има доста по-малка тежест от релевантното съдържание, 1% от всички търсения са засегнати от новия фактор. Като се има на предвид, колко търсения се правят на ден, това се оказва едно много голямо число.

Освен, че е полезно сайта ви да бъде бърз за Google, има и друга основна причина, поради която може да подобрите скоростта си и това са именно потребителите. Както добре знаем, от Google съветват да правим сайтовете си за хората, а не за търсачките, защото търсачките вече са достатъчно умни да разберат сами кои сайтове са полезни и кои не са.