Какво е PageRank и връзката със SEO оптимизацията

Напредналите технологии ни дават безценния шанс да сме буквално заля и с информация, сред която можем да потърсим това, което ни вълнува – дали ще е история за някоя звезда, или пък важен факт, който може да ни помогне в написването на домашното за училище, на практика в Интернет можем да намерим абсолютно всичко. Когато въвеждаме някоя дума, по която търсим информация в Гугъл, като резултат ни излизат над 10 000 страници. Физически е извън нашите способности да ги прегледаме всичките, затова свиваме търсенето, като пишем някоя по специфична дума, свързана с информацията, която ни трябва. И резултатът пак е доста голям – около 1000 страници, но все пак е по-добре от 10 000. Започваме да търсим.

Но щом прегледаме първата или най-много втората страница с резултати в търсачката и откриваме това, което ни е необходимо. А това е така, защото страниците, на които сме открили търсенето е с висок PageRank и именно той им помага да се изкачат на първите места на страницата с резултатите, а оттам пък ни спестява на нас като потребители, времето за което ще ровим до последната страница на резултатите. Чудели ли сте се как някои страници имат толкова висок рейтинг, че чак са стигнали до първо място в страницата с резултатите в търсещите машини. Сигурно първата ви мисъл е, че собствениците на сайта са похарчили много пари, за да стигнат до тук. Но забавното е, че с малко знания и около 75 долара и вие може да постигнете този резултат.

Оптимизацията за търсещи машини или SEO вече се е превърнала в стандарт в уеб дизайн индустрията. Всеки клиент на добър уеб дизайнер иска да е номер едно в уникалността си, която му носят ключовите думи, и е готов да плати много пари само и само да се добере до желаното място. С помощта на специалните META тагове, които представляват скрита група от ключови думи, уеб дизайнера стратегически ще постави ключови думи на няколко места: в заглавната лента, тага за ключовите думи и дори като скрит текст. Някои от търсачките разбират тези методи на търговия и банват подобни сайтове от техните индекси.

Всъщност Google използва специално математическо уравнение, за да подрежда сайтовете в определен ред. Първо на първо, ако вашият сайт е ключова дума, това няма автоматично да ви даде първото място. Ще отнеме време, за да се качи ранга и ще трябва да се регистрирате в Гугъл, за да може да карате ранга ви да расте постоянно нагоре. Затова, за да помогнете на ранга ви да продължава да расте, ще трябва да предприемете и други мерки, като например да разменяте линкове с други потребители на Гугъл. Колкото повече линка имате на сайтове, които са уважавани и с висок ранг, толкова по-бърза вашия собствен ранг да се качи.

Роботите на Гугъл ще продължават да посещават вашият уеб сайт често, затова продължавайте да променяте кода си, да качвате ново съдържание и наблюдавайте покачването на ранга. Евентуално, ако вашият сайт си покачи ранга, тогава може да излезе на първа страница с резултатите. Може да ви отнеме доста време, както и къртовски труд, но веднъж попаднали на първото място, ще сте получили методите, по които да се изкачите до върха и ако случайно паднете от върха, ще може отново да се изкачите там, без да изпитате особени затруднения.